Wol, elke soort is anders, wij leggen de verschillen uit.

Wol, of breigaren, is er in vele verschillende soorten en soms zie je door de bomen het bos niet mer. Ben je allergisch voor wol? Dat wil nog niet zeggen dat je allergisch bent voor alle soorten wol, bovendien is er veel verandert in de wol. De lamsmerino is eigenlijk gegarandeerd kriebelvrij, net als de Alpaca wol dit voor de meeste mensen is, ook die eigenlijk een wolallergie hebben. We proberen hieronder van de meeste soorten wol en garen uit te leggen wat de eigenschappen zijn.

Acryl

Dit is hetzelfde als polyacryl. Het heeft veel overeenkomsten met wol, maar het is een kunstvezel, waarin ook veel kwaliteitsverschillen zijn. Stylecraft heeft één van de mooiste kwaliteiten die verkrijgbaar zijn. Acryl is als toevoeging aan katoen of aan wol heel prettig, het maakt katoen zachter en lichter, waardoor het veel minder gaat uithangen, wol wordt er iets slijtvaster van en de prijs wordt er lager van. 100% acryl in ieder geval niet aan te raden voor babydekens, de vezels laten los en deze kan het kind inademen.


Alpaca Wol

Door de grote temperatuursverschillen op extreme hoogte heeft de alpaca een speciale gladde, holle vezel ontwikkeld. Dit maakt de wol niet alleen enorm zacht en licht, het zorgt er ook voor dat de wol isolerend is bij kou en ademt bij warmte. Deze unieke combinatie zorgt voor een zeer comfortabel product van hoge kwaliteit.

Alpaca wol wordt al ruim 5000 jaar vereerd voor zijn fijnheid en speciale eigenschappen door de beschavingen in het Andesgebergte. Zij maakten in het Pre-Inca tijdperk al de mooiste kleding die toen bestemd was voor de koninklijke families.

Omdat alpacawol geen lanoline bevat is de wol hypoallergeen en door de gladde vezel kriebelt en prikt het niet aan de huid. Personen die allergisch zijn voor schapenwol, zijn dit hoogstwaarschijnlijk niet voor alpacawol. Meer dan 80% van de mensen met een allergie voor wol, kunnen onze producten zonder problemen gebruiken.
Bekijk deze video om nog meer inzicht in Alpaca’s en hun wol te krijgen
Het verhaal van Alpaca wol
 

Cashmere

Kasjmier of kasjmir is een type wol afkomstig van de Kasjmirgeit. De wol is genoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China waar deze geiten van origine vandaan komen. 

De Kasjmirwol is een fijne en zeer zachte, soepele vezel. Ze wordt traditioneel gewonnen door de ondervacht van de geit te kammen, maar in de moderne bedrijven worden de geiten geschoren. De hoogste kwaliteit Kasjmier is afkomstig van de nek en kin van de geit. De geiten hebben de kleuren wit, grijs, bruin en zwart. De gewenste fijne vezels zitten alleen in de ondervacht. De stuggere vezels van de bovenvacht moeten verwijderd worden. Dit gebeurt machinaal. Per geit is de opbrengst ongeveer 150 gram per keer.

Kasjmir is een dure natuurvezel en wordt daarom vaak met merino of andere wol gemengd. Het kan net zoals schapenwol prima worden verwerkt en geverfd. Kasjmirwol heeft zeer goede warmte-isolerende eigenschappen en is er licht om te dragen.

Katoen

Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant (Gossypium) groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Katoen is dus een natuurproduct. Het is heerlijk om te dragen omdat het ademend en luchtig is. Daar tegenover staat dat katoen weinig rek heeft en is weinig elastisch is. Een trui of vest gebreid met een katoenen draad houdt minder warmte vast dan een trui of vest gebreid met 100% wol. Katoen is daarom zeer geschikt voor zomerse topjes en vestjes.
Gemercericeerd katoen is een katoen die textielveredeling heeft ondergaan, Hierdoor krijgt katoen meer glans, maar wordt de draad ook stugger.

 
Rijpe katoenbollen

Linnen

Linnen (ook wel met de oude term lijnwaad aangeduid) is een soort textiel dat gemaakt wordt uit vlas. Het grootste voordeel van linnen is dat het heerlijk koel is in de zomer. Dit komt door de goede ventilerende eigenschappen die het heeft. Zo weet linnen erg goed vocht op te nemen en af te voeren van je lichaam, zodat de kleding koel blijft. 

Merino wol

Het merinoschaap is één van de bekendste schapenrassen in de wereld. Het is het meest voorkomende schapenras ter wereld en wordt over het algemeen geprezen voor de kwaliteit van de wol. Het wordt veel gebruikt in sport- en thermokleding omdat het veel kwaliteiten heeft zoals het vasthouden van lichaamswarmte, zonder dat het lichaam te warm wordt. Ook is het vochtabsorberend en, heel belangrijk:
Merino wol jeukt niet
Anders dan gewone wol, jeukt merino wol niet dankzij de hogere dichtheid. Hierdoor voelt het ook heel zacht aan.

Mohair

Mohair is de wol van de Angorageit. Deze geiten, en dan vooral de jongere, hebben zijde-achtig glanzend haar dat wordt gebruikt voor de meer luxueuze weefsels. Mohair is niet te verwarren met de angorawol zoals wij die kennen. Deze komt van het angora konijn en daar doen we afstand van door de gruwelijke manier van wol winnen.
De mohairwol komt van het angoraschaap- of geit, ook wel mohairschaap-of geit geheten. Het woord angora slaat op de streek Angora waar deze dieren uit stammen van oorsprong. Vandaar dat er verschillende dieren de naam Angora in zich dragen, Angora geit/schaap, Angora konijn, Angora kat, deze dieren hebben allemaal een bijzonder zachte vacht.
Het is net zo warm als wol, maar veel lichter, waardoor het een bijzonder hoog draagcomfort heeft.

Polyamide

Polyamide is een synthetische stof die gebruikt omdat het niet statisch is, vorm behoudt, elastisch is en het transpiratievocht naar buiten toe transporteert waar het dan verdampt. Het is gebruiksvriendelijk omdat het in de wasmachine en droogtrommel kan. Het is een must voor sokkengaren, omdat deze de sok veel sterker maakt.

Polyester

Polyester is een synthetisch materiaal die zeer geschikt is als bijmenging in stoffen die niet mogen kreuken en waar­van de vorm behouden moet blijven. Polyester neemt vrijwel geen vocht op in normaal klimaat. Het is goed bestand tegen zonlicht, het wordt dan ook veel voor vitrage toegepast. Het wordt ook vaak als glitterdraad gebruikt.

Tencel

Tencel is een merknaam van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet. Het wordt gemaakt van beuken of eucalyptusbomen die FSC-gecertificeerd zijn. Dit zijn duurzaam onderhouden en beheerde bossen!
Tencel is niet plakkerig omdat het vocht makkelijk afvoert en voelt daardoor koel aan. Het is zo zacht als zijde en net zo sterk als polyester. Het absorbeert vocht en maakt het erg geschikt om te gebruiken voor kleding. Het is prima te wassen in de machine.

Viscose

Viscose, ook Rayon genoemd, is een kunstmatig gemaakte vezel op basis van natuurlijke grondstof (cellulose, die bijvoorbeeld uit hout wordt gewonnen).
De eigenschappen komen overeen met die van katoen, maar voelt wezenlijk zachter en soepeler aan. Het wordt daarom ook wel “kunstzijde” genoemd. Nadeel is dat dit materiaal erg kreukeld, maar in combinatie met andere materialen is dit prima te onderdrukken.

Wol

Wol bestaat uit zachte, dunne haren van de vacht van sommige dieren. De meeste wol wordt geproduceerd in Australië, China en Nieuw-Zeeland. Wol onderscheidt zich van haar omdat het schubben heeft, hierdoor is het wol ook te vilten! Verder is wol gekroesd, hierdoor wordt de lucht goed vastgehouden, waardoor wol een goede warmte-isolator is. Omdat de haren schubben en  gekroesd zijn, zijn ze ook gemakkelijk te spinnen, de vezels haken namelijk gemakkelijk in elkaar en blijven daarna aan elkaar vastzitten. Dit is ook de reden waarom je met wol kunt vilten en waarom gewone schapewol (uitgezonderd Merinowol) ook kan kriebelen. Verder is wol brandwerend en water- en vuilafstotend. Door het vochtabsorberend en ademend vermogen voelt wol prettig aan.

Yak

 De Yak is een Aziatische hooglandrund en zijn wol is gemaakt van het onderhaar van de yak, het is zacht, soepel en heel warm. Yak wol is van nature bruin tot zwart gekleurd. De yak komt voor in het Himalaya gebergte waar zij worden gehouden door mensen uit het noorden van China, Mongolië, Tibet en Nepal. 
Yakwol heeft het karakter van cashmerewol, zacht, licht en luxueus. De wol prikt niet en is warmer dan merinowol. Yakwol is antistatisch en het ademt. Bovendien is het antibacterieel, waardoor er minder lichaamsgeur ontstaat.

Zijde

Chemisch gezien lijkt zijde sterk op wol. Beide bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, maar in tegenstelling tot wol zijn zijdegaren glad (het heeft geen kroezing) en hebben ze geen geschubde structuur, waardoor het fraai glanst. Het zijdedraad is het fijnste van alle natuurlijke vezels en heeft hierdoor een heel hoog draagcomfort. Zijde is zowel sterk als elastisch. Je kunt een draad wel 20% uittrekken voor het knapt en is anti-statisch. Het schijnt zelfs, volgens antroposofische inzichten, een beschermende werking te bezitten tegen aardstralen.
Zijde, en met name wildzijde, kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt. Het is ook iso-thermisch, waardoor het bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer juist behaaglijk warm. Zijde is niet gevoelig voor schimmels en motten. Een nadeel van zijde is dat het bij hoge temperaturen en onder invloed van zonlicht snel verkleurd.

Via onderstaande link kun je zien hoe de zijde draad gesponnen wordt:
het verhaal achter zijde spinnen