We krijgen zo vaak vragen of breigaren en haakgaren, we hebben er al een blog aan gewijd, maar we doen het gewoon nog een keer, weer vanuit een ander oogpunt. Als je begint met haken of breien, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Zoveel soorten garen, materialen en diktes – en dan ook nog het verschil tussen haakgaren en breigaren, of juist niet?! In deze blog leggen we je precies uit wat de verschillen zijn, wanneer je welk garen gebruikt en waar je op moet letten bij je keuze. Op de eerst plaatst wil ik graag kwijt dat je eigenlijk elk garen kunt gebruiken om te haken of om te breien. Sommige garens zijn makkelijker voor haken en sommige voor breien. Ook heeft het niveau van de handwerk(st)er ermee te maken, kun je makkelijk zelf dingen aanpassen of ben je nog nieuw en heb je die gave (nog) niet? Ik ga je meenemen in het doolhof van alle garens en hoop je een stuk wijzer te kunnen maken. Alles zodat jij voortaan precies welk garen bij jouw project past.
🔍 Wat is haakgaren?
Haakgaren is speciaal geschikt voor haakprojecten. Het heeft vaak een strakkere twist (draadstructuur), waardoor het gladder aanvoelt en minder snel splijt bij het haken. Daardoor kun je strakke steken maken met een duidelijk patroon, hier zijn legio voorbeelden van, maar vaak wordt hiermee een glanskatoen gebruikt, of een katoen acryl. In ieder geval garens die niet los zijn zodat je er met de naald in kunt steken, dat is gewoon niet fijn.
Typische eigenschappen van haakgaren:
- Strak getwijnd: ideaal voor duidelijke steken
- Glad oppervlak: de haaknaald glijdt er goed doorheen
- Minder rekbaar: waardoor het steviger aanvoelt
💡 Populaire haakgarens:
- Scheepjes Catona, dit is een glanskatoen en erg geschikt om onderzetters of amigurumi (kleine) te haken. Ook tassen (om)haken kan hier goed mee.
- Katia Capri is ook een zelfde garen als de latona, heeft iets meer glans, maar dus ook om kleine stevige dingen te haken, zoals bakjes, maar ook mandalas’s
- Durable Cosy Fine is ook een prima haakgaren, kun je mooie dekentjes van haken, of grotere knuffels. Supermooi garen, lekker zacht en toch ook stevig.
- De Durable Velvet is een perfect garen om mee te haken, kun je eigenlijk niet in steken en is heerlijk zacht, wordt heel veel gebruikt voor grote knuffels
🧶 Wat is breigaren?
Breigaren is over het algemeen wat losser getwijnd en soepeler dan haakgaren,m aar hier zijn ook uitzonderingen in. We hebben de Lana Grossa Cool Wool Big, een 100% merinowol, heerlijk zacht en toch strakker getwijnd, kun je dus ook prima een heerlijke sjaal van haken, maar ook voor breien is dit één van de mooiste garens die we hebben. In zhet algemeen is het zo dat als een garen iets losser getwijnd is, dat die geschikter zijn voor projecten waar je een zachtere, soepelere structuur wilt – zoals truien, vesten en sjaals. Breien vereist vaak wat meer rekbaarheid in het garen, wat goed wordt opgevangen door deze structuur.
Typische eigenschappen van breigaren:
- Soepel en zacht: voor comfortabel draagcomfort
- Meer stretch: handig voor kledingstukken
- Luchtiger getwijnd: geeft een zachter effect
💡 Populaire breigarens:
- Stylecraft Special DK, dit is een goedkoper garen, 100% acryl, erg geschikt om sjaals te breien (die kun je met een grotere haaknaald ook prima haken).
- Lana Grossa Cool Wool, dit is een supermooi garen, deze is er dus ook in de Big uitvoering, beide, wat strakker getwijnd en heerlijk zacht en rekbaar.
- De Lana Grossa Silkhair is nu een garen die met name geschikt is voor breien, heeft een haartje en is ook met een open structuur echt heel warm om te dragen.
- Ook de Katia Cotton Cashmere is een garen waar je wel mee kunt haken, maar dit is zulk mooi garen, daar maak je een heerlijke trui of vest van en dan brei je die om het mooiste resultaat te krijgen.
❓ Kun je haakgaren gebruiken om te breien (en andersom)?
Ja, in veel gevallen kan het allebei zoals ik net al schreef, sommig garen heeft eigenschappen die het mooist tot zijn recht komt als je die breit, daarbij zijn er ook harige garens die je alleen kunt haken als je blind kunt haken, omdat je de steken gewoon niet kunt zien, dan moet je op gevoel haken. Dat kan wel, maar daarvoor moet je wel een gevorderde haakster zijn. In het algemeen geldt dat je hierop moet letten:
- Haakgaren kan te strak zijn voor breien: het eindresultaat kan stug worden.
- Breigaren kan splijten bij het haken: zeker bij garens met een losse twist.
- Als je nog weinig ervaring hebt, gebruik dan bij voorkeur garens die geschikt zijn voor jouw techniek en vooral de juiste maat naalden gebruiken.
Tip: Test altijd even een proeflapje!
📏 Garendiktes & naalddiktes
Ik vond deze tabel en die geeft een richtlijn voor welke haak- en breinaalden je kunt gebruiken:
Garengewicht | Geschikte haaknaald | Geschikte breinaald |
---|---|---|
Fingering | 2 – 3 mm | 2 – 3,5 mm |
DK | 3,5 – 4 mm | 4 – 4,5 mm |
Aran | 5 – 6 mm | 5 – 6 mm |
Bulky | 6 – 8 mm | 6 – 8 mm |
Check altijd het label van het garen voor het beste advies.
🚫 Veelgemaakte fouten bij het kiezen van garen
- Verkeerde dikte
Resultaat: patroon klopt niet of werkstuk wordt te groot/klein. - Verkeerd materiaal
Voor amigurumi gebruik je liever katoen dan wol. Voor kleding juist andersom. - Verkeerde twist
Vooral bij haken kan een losgetwijnd garen frustrerend zijn – je haaknaald blijft haken.
✨ Samenvattend: wanneer kies je (in het algemeen) welk garen?
- Haakgaren: ideaal voor amigurumi, home deco, granny squares – alles dat structuur vraagt.
- Breigaren: perfect voor kleding, sjaals, mutsen, dekens – alles dat soepel en zacht moet vallen.
🛍️ Garen nodig? Ontdek jouw perfecte bolletje bij De Wolkast!
Bij De Wolkast vind je een enorm assortiment haak- én breigaren van topkwaliteit. Of je nu gaat voor katoen, wol of acryl – wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.
Vragen over garenkeuze? Laat gerust een reactie achter of stuur ons een berichtje. We denken graag met je mee!